Je houtkachel schoonmaken, zo doe je dat!

26 april 2021 | Elevate

Om langer te genieten van jouw houthaard is het belangrijk deze goed te onderhouden. Zo nu en dan je houtkachel schoonmaken is dan ook zeer aan te raden. Maar waar moet je beginnen? Hoe kun je het het beste aanpakken? En welke middelen kun je het best gebruiken? Lees in deze blog hoe jij jouw houtkachel er picobello uit laat zien! 

Je kachelruit schoonmaken zorgt voor groot verschil

Net als dat je de ramen lapt voor een frisse uitstraling geldt dat ook voor het ruitje van je kachel. Je zult merken dat er vuil achterblijft en het een wereld van verschil is wanneer je de kachelruit schoonmaakt! Dit kun je het best doen met een droge, stevige doek (dus geen wc- of keukenpapier). We raden aan het schoonmaakmiddel op de doek aan te brengen en niet direct op de kachelruit te spuiten. Het hardnekkige schoonmaakmiddel kan er namelijk voor zorgen dat het lak van de houthaard aangetast wordt. Ga voorzichtig te werk met het reinigingsmiddel. 

Laat een laagje as achter wanneer je je houtkachel gaat schoonmaken

Wanneer je aan het opruimen en poetsen slaat in- en rondom je houtkachel, begrijpen we dat je het goed wil doen. Hierbij denk je misschien dat het goed is om al het vuil en as te verwijderen, maar het tegenovergestelde is waar. Het is juist goed voor je houthaard om een laagje as achter te laten in de verbrandingsruimte. Waarom? Dit laagje fungeert als bescherming van de bodem in de verbrandingskamer. Een laagje as is dus belangrijk en valt in dit geval niet onder op te ruimen vuil. 

Extra tip: probeer op een zo schoon mogelijke manier te stoken om veel troep te voorkomen. Maar hoe doe je dat dan? Als je droog hout gebruikt voor het stoken zul je merken dat er weinig vuil achterblijft. De beste manier om te stoken is volgens de Zwitserse Methode

Je rookkanaal schoonmaken voor de beste rookafvoer

Maak je rookkanaal regelmatig schoon om ervoor te zorgen dat de hete lucht en de rook gemakkelijk uit je huis gevoerd kunnen worden. Een eenvoudige manier om je rookkanaal te reinigen is door daarvoor bestemde brandblokken te gebruiken. Deze brandblokken laat je simpelweg opbranden in de houthaard. In de rook die vrijkomt zit een speciale stof die maakt dat de roetdeeltjes in het rookkanaal (of schoorsteen) loskomen. Wanneer de brandblokken zijn opgebrand kun je de deeltjes makkelijk opruimen. Ideaal toch?

Een houtkachel kopen? Van Manen en Visser is Dé expert in haarden en kachels. Maak een afspraak om een kijkje te nemen in onze showroom en laat je adviseren door één van onze medewerkers. 


Deel dit artikel

Sofie helpt u graag verder
Vragen? Bel 0341 418 807