Je houtkachel stoken? Gebruik de Zwitserse methode!

28 oktober 2020 | Elevate

Heb je een mooie houtkachel binnen en kun je wel wat hulp gebruiken om op de juiste manier te stoken? Wij helpen je stapsgewijs op weg. Met de Zwitserse stookmethode stook je hout zonder overlast, met minder rook en ben je ervan verzekerd optimaal te genieten van een heerlijk vuur en de daarbij horende gezelligheid. Met de Zwitserse stookmethode ben je milieuvriendelijk bezig en is daarom de beste manier voor het stoken van je houtkachel!

Stap 1: Gebruik altijd droog hout

Om zo schoon mogelijk te stoken gebruik je droog hout voor je houthaard. Maar hoe weet je wanneer het droog is?  Dit kun je horen aan het ‘heldere’ geluid wanneer je twee blokken tegen elkaar aanketst. Vermijd het gebruik van kranten of andere attributen om het stookproces te stimuleren. Dit veroorzaakt veel rook en dat is niet fijn in huis. Vul de gaskachel met hout en begin met grotere blokken op de bodem.

Stap 2: Zorg voor voldoende zuurstof in de houtkachel

Je kent dit fenomeen vast wel: een brandend waxinelichtje afsluiten van de buitenlucht, waardoor het vuur langzaam dooft. Met andere woorden, vuur heeft zuurstof nodig om te branden. Vrijstaande houtkachels en ook andere kachels moeten daarom goed geventileerd zijn! Zet voordat je gaat stoken de luchttoevoer van je houtkachel open.

Stap 3: Leg het hout goed neer

De Zwitserse methode vraagt om een speciale aanpak wat het stapelen van blokken betreft. Leg twee of drie blokken hout plat op de stookbodem neer, met de gekloofde zijde naar boven. Begin met grote blokken onder en werk omhoog met kleinere stukken. Leg kleine, smalle aanmaakhoutjes op de stapel en leg deze kruislings over elkaar heen. Top het geheel af met één of twee aanmaakblokjes die je vervolgens aansteekt. Gebruik voor het aansteken een lange aansteker of lange lucifers. Veiligheid voorop!

Stap 4: De houtkachel brandt

Als de aanmaakblokjes branden zet je de deur ongeveer vijf minuten op een kiertje voor extra zuurstoftoevoer. Zodra het aanmaakhout goed vlamt kun je de deur sluiten, maar zet de zuurstoftoevoer nooit helemaal dicht. Nu zul je langzaam het vuur naar beneden zien trekken totdat de grote blokken die onderaan de stapel liggen ook vlam vatten. Dan is het tijd om te genieten en je mee te laten nemen in dit rustgevende vlammenspel. Relaxen maar!

Tip!  

Leeg zo nu en dan de asla van je kachel, zodat deze beter kan functioneren. Bekijk ons aanbod houtkachels en shop direct!


Deel dit artikel

Sofie helpt u graag verder
Vragen? Bel 0341 418 807