Een buitenhaard nodig? Dit zijn de mogelijkheden!

10 mei 2021 | Elevate

De zomer staat voor de deur en dat houdt in: genieten van het buitenleven! In Nederland kennen we prachtige warme dagen, maar toch koelt het vaak in de avond af. Om te blijven genieten van zo’n zomerse avond raden wij aan een buitenhaard te nemen. Maar voor welke kun je dan het beste gaan? Een tuinhaard op gas, een tuinhaard op hout of zijn er andere mogelijkheden? Wij vertellen je alles wat je moet weten over de verschillende soorten terrashaarden! 

Een tuinhaard op hout

Houd je ervan om op de ouderwetse manier te stoken en bezig te zijn met het creëren van een mooi vlammenspel? Dan past een tuinhaard op hout perfect bij je! Houd bij het stoken wel rekening met verschillende aspecten op de beste manier te werk te gaan. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het soort hout dat je stookt. Zo raden wij bijvoorbeeld aan om met droog hout te stoken om zo overlast van rook te voorkomen. Benieuwd naar hoe je op de beste manier kunt stoken? Lees hier over stoken volgens de Zwitserse methode

Een buitenhaard op hout komt altijd met rookkanaal. Dit kanaal vind je bovenop de buitenkachel gemonteerd. Deze kleine schoorsteen zorgt voor een authentieke, traditionele en daarom een gezellige uitstraling in iedere tuin. Veel mensen vinden hout stoken een leuke bezigheid en kiezen mede daarom voor dit type terrashaard. Voor diegenen die hier geen aandacht aan willen schenken en meer voor gemak willen gaan is het aan te raden om een ander soort tuinhaard te nemen, zoals een buitenhaard op gas.

Tuinhaard op gas 

In tegenstelling tot de buitenhaard op hout is er geen rookkanaal nodig, want rookvorming komt ook niet voor bij een gaskachel. Met een tuinhaard op gas heb je vrijwel geen omkijken naar het stoken van vuur. Je hoeft alleen het vlammenspel aan te zetten door de gasfles open te draaien. Met een tuinhaard op gas kun je de warmte zelf regelen. Voor mensen die houden van gemak, ten alle tijden de gashaard buiten aan willen zetten en niet willen slepen met houtblokken, is een tuinhaard op gas de perfecte keuze. Deze tuinhaarden werken op propaan- of butaan gasflessen en je zet ze aan- en uit wanneer jij wil. 

Een buitenkachel op bio-ethanol

In vergelijking met het stoken op hout is deze vorm van hout verbranden beter, omdat er minder gevaarlijke stoffen vrijkomen dan bij een traditionele houtkachel. Om deze reden is er bij een buitenkachel op bio-ethanol ook geen rookkanaal nodig. Een belangrijke eigenschap is dat een bio-ethanol kachel meer een sfeerhaard is en minder als warmte kachel fungeert. Deze is dan ook perfect om sfeer te creëren in de tuin tijdens een diner en is minder geschikt om op te warmen als het buiten afkoelt. Het is dus goed om van te voren af te wegen of je het belangrijk vindt dat jouw buitenhaard voor warmte zorgt of niet. Een bijkomend voordeel? Een bio-ethanol kachel kan na buiten gebruik ook gemakkelijk binnen gebruikt worden!

Let wel: bio-ethanol is licht ontvlambaar. Wij adviseren daarom zorgvuldig om te gaan met dit vloeibare middel.

Een tuinhaard op gel

Ook kun je jouw tuinhaard laten branden op gel. Je steekt hierbij de potjes gel aan, waardoor er een plaatselijk vlammenspel ontstaat. Ook bij deze kachel is een rookkanaal niet nodig, want er komt geen rook vrij. In vergelijking met een haard op bio-ethanol is een terrashaard op gel wel iets duurder in gebruik, omdat de gelpotjes prijziger zijn. 

Kortom, voordat je een tuinhaard koopt is het belangrijk te bepalen of je wil dat het veel warme afgeeft of dat sfeer creëren voor jou belangrijker is. Ook vraag je jezelf af hoeveel moeite je wil doen om het vuur aan te krijgen. Als laatst moet je jezelf nog afvragen of je een verplaatsbare, mobiele kachel wil of eentje die ingebouwd is. Nu je dit allemaal helder voor ogen hebt kun je een weloverwogen beslissing maken wanneer je een tuinhaard gaat kopen.

Wil jij ook een vuurhaard buiten? Maak een afspraak om langs te komen in onze showroom om inspiratie op te doen en je te adviseren door onze experts! 


Deel dit artikel

Sofie helpt u graag verder
Vragen? Bel 0341 418 807