Wil je op gas besparen? Ga voor een houtkachel!

14 januari 2021 | Elevate

Het nieuwe jaar is aangebroken en daar horen ook goede voornemens bij! Eén van die voornemens kan zijn dat je zuiniger wil leven en wil besparen waar mogelijk. Maar wat kun je daar dan allemaal voor doen? Wij hebben daar wel een idee over, namelijk: het gebruik van een houtkachel tijdens de koude winters. Hiermee kun je niet alleen besparen op gasverbruik, maar ook op CO2 uitstoot. Twee vliegen in één klap dus!

Een houtkachel binnen kent vele pluspunten

Een houtkachel binnen brengt enorm veel warmte- en daarmee gezelligheid met zich mee. Het geeft een knus gevoel, en dat is wat we willen tijdens de koude wintermaanden. Het gebruik van houtkachels gaat al een lang tijd terug, maar de houtkachels van tegenwoordig zijn enorm verbeterd en halen een hoog rendement. Ook door de goed geïsoleerde huizen van tegenwoordig is het mogelijk de binnenruimte heerlijk te verwarmen, zonder hier al te veel voor te doen.

Met een houtkachel voor binnen zul je merken dat je de verwarming minder snel een tandje hoger moet zetten. En dit merk je in je portemonnee!

Haal het beste uit je houtkachel

Om het beste rendement uit je vrijstaande houtkachel of inbouw houtkachel te behalen dien je deze uiteraard wel zo efficiënt mogelijk te gebruiken. Het stookhout dat je daarbij kiest is hierbij van cruciaal belang. Niet ieder hout brandt namelijk even goed. Daarbij dien je ook rekening te houden op welke manier je het hout stookt. Benieuwd hoe je het best kunt stoken? Lees er alles over in onze blog waar we het hebben over ‘stoken middels de Zwitserse stookmethode!’

Verschillende soorten kachels

Er zijn verschillende typen houtkachels en ieder soort heeft zijn eigen kenmerken. Graag gaan we in op de eigenschappen van de houtkachel! De naam zegt het al: een houtkachel werkt op hout, houtbriketten of op een combinatie van hout en bijvoorbeeld bruinkoolbriketten. Om een zo hoog mogelijk rendement te behalen is het van belang droog hout, of droge houtbriketten te gebruiken. Een houtkachel heeft geen stroom nodig, dus je zult de kachel moeten blijven stoken en het vuur zelf aanwakkeren wanneer dit dreigt te doven.

Een houtkachel kopen en gas besparen?

Bij Van Manen en Visser vind je een ruim assortiment aan houtkachels en andere haarden. Wil je besparen op je gasrekening, let dan wel goed op het type houtkachel dat je kiest. De ene kachel behaalt namelijk meer rendement dan de andere, en welke houtkachel het best bij jou past hangt af van de ruimte waarin deze komt. Onze experts helpen je graag bij het maken van de juiste keuze. Maak een afspraak voor online advies of bij u op locatie!


Deel dit artikel

Sofie helpt u graag verder
Vragen? Bel 0341 418 807