Een gaskachel binnen? Hier moet je op letten!

22 februari 2021 | Elevate

Een gaskachel in huis is een perfecte toevoeging voor iedere woning. Het brengt warmte, ziet er gezellig uit en creëert daarmee sfeer in huis. Denk je eraan om een gaskachel aan te schaffen? Dan wil je voorafgaand het een en ander helder hebben om het beste uit het gebruik van jouw gaskachel te halen. Graag geven we je 3 tips waar je op kunt letten en wat de aandachtspunten zijn wanneer je een gaskachel gaat kopen.

Welk doel vervult jouw gaskachel binnen?

Ongeacht welk product je aanschaft in huis, je bedenkt vooraf voor welk doel je je gaskachel precies wil gebruiken en wat wil je precies bereiken met het plaatsen ervan. Heeft jouw gaskachel een praktisch doel, dus dient deze echt als verwarming, óf moet het meer een stoere eyecatcher worden die sfeer brengt in huis en is het verwarmingselement minder belangrijk? Als je dit helder voor de geest hebt kun je onder andere bepalen hoe groot de gaskachel binnen moet zijn en wat er nog meer nodig is om deze aan jouw wensen te laten voldoen. Denk hierbij ook aan de verschillende type gaskachels. Zo zijn er vrijstaande gaskachels, hangende gaskachels, inzet- en inbouw gaskachels. Allemaal soorten die hun eigen kenmerken en voordelen hebben. Laat je vooraf goed adviseren over welke geschikt is voor jouw woning!

Is stoken met een gaskachel zuinig?

Als je overgaat op stoken door middel van een gaskachel, wil je uiteraard wel weten of die een zuinige manier van stoken is. Dus is een gaskachel zuinig? Het antwoord is ja, maar hoe zuinig hangt af van verschillende factoren. Belangrijk hierbij is dat je het vermogen goed afstemt op de te verwarmen ruimte. Ook is het essentieel is om energiezuinig te stoken met een gaskachel door alleen in kamers te stoken waar je ook daadwerkelijk bent. Beperk het stoken dus het liefst tot alleen je woonkamer, waar je hoogstwaarschijnlijk het meeste tijd doorbrengt.

Kies bij voorkeur voor een gesloten gaskachel. Waarom? Deze voeren, door de pijp die naar buiten gaat, verse lucht van buitenaf naar binnen. Naast dat een gesloten gaskachel veiliger is, hebben ze door de effectievere verbranding een hoger rendement in tegenstelling tot een open gaskachel.

Hoe bepaal ik het goede vermogen van mijn gaskachel?

Als je weet waar de gaskachel binnen geplaatst moet worden, kun je het vermogen berekenen wat jouw gaskachel nodig heeft om de ruimte te verwarmen. Wat het vermogen moet zijn hangt ook af van de staat van jouw woning. Daarmee bedoelen we onder andere in hoeverre jouw woning geïsoleerd is. Heb je dubbelglas, muur- of vloerisolatie? Als dat het geval is, hoeft jouw gaskachel een lager vermogen te hebben. Bereken de inhoud van de te verwarmen plek door de lengte, breedte en hoogte van de ruimte met elkaar te vermenigvuldigen en de inhoud in kubieke meters uit te rekenen. Laat in dit geval altijd een adviseur meekijken om het juiste vermogen te bepalen en zorg dat je het hoogste rendement uit jouw gaskachel kunt halen.

Onze experts staan altijd voor je klaar met het beste advies. Neem contact met ons op en wij helpen je bij het maken van de beste keuze!


Deel dit artikel

Sofie helpt u graag verder
Vragen? Bel 0341 418 807