Altijd een warme sfeer met een houtkachel onder je veranda

12 juli 2021 | Elevate

Een houtkachel in je tuin geeft veel gezelligheid en warmte het hele jaar door. Hoe zorg je er nu precies voor dat je een houtkachel plaatst onder je veranda, overkapping of in je tuinhuis op een veilige manier? Naast dat het mooi oogt staan veiligheid en veilig stoken voorop. Hier lees je welke houtkachels geschikt zijn onder je veranda en hoe je het beste kunt stoken zonder veel rook te creëren.

Moderne houtkachels

Een houtkachel geeft veel sfeer en wordt tegenwoordig als vervanging gezien van de vuurkorf. De nieuwste  modellen houtkachels zijn geschikt voor je veranda of overkapping. Niet iedere veranda is hetzelfde. Houd daarom rekening met de soort veranda. Heb je een overkapping, is je veranda alleen aan de achterkant open of ook aan andere zijdes? Dit is van belang voor de houdbaarheid van je houtkachel, zodat deze beschermd wordt tegen het Nederlandse weer. Als je weet wat voor soort veranda je hebt kan rekening houden waar je de kachel plaatst. Bijvoorbeeld in het midden of juist aan de zijkant.

Hoe plaats je een houtkachel?

Allereerst is er een verschil of je je houtkachel ingebouwd of losstaand wil plaatsen. Beide opties zijn mogelijk. Het dak hoeft er niet af, maar het is handig als er een gedeelte van de veranda open is. Een rookkanaal plaatsen moet op een veilige manier gebeuren. Kies voor een dubbelwandig geïsoleerd rookkanaal als je kachel losstaand is. Moet het rookkanaal door het dak? Dan is dit gevaarlijk door de hoge temperaturen. Scherm het rookkanaal af van brand gevoelig materiaal. Vind je het lastig in te schatten? Laat het dan plaatsen door een specialist.

Veiligheid onder je veranda

Een houtkachel kan dus goed staan onder je veranda. Het voordeel is dat een houtkachel op een houten vloer is te plaatsen. Soms is het handig om te kiezen voor een vloerplaat onder de houtkachel voor het as, voor de vonken die ervan af spatten of simpelweg voor de sier. Veilig een vuurtje stoken? Dat doe je het beste op de Zweedse manier. Begin met brandhout onderop en leg vervolgens kruislings blokken erop. Leg er daarna aanmaakblokjes kris kras bovenop. Je sluit af met twee aanmaakhoutjes bovenop en zet de luchttoevoer van de houtkachel helemaal open. Burn the fire en laat de deur op een kier.

Wil je meer weten over houtkachels? Neem contact op met van Manen & Visser of kom langs in de showroom en vraag advies over houtkachels die geschikt zijn voor jouw unieke veranda of overkapping. Heb je al een houtkachel en wil je weten hoe je deze het langst mooi houdt? Lees het in de blog ‘je houtkachel schoonmaken, zo doe je dat.


Deel dit artikel

Sofie helpt u graag verder
Vragen? Bel 0341 418 807