Zo werkt een elektrische sfeerhaard!

21 oktober 2021 | Elevate

Veel nieuwbouwwoningen hebben geen gasaansluiting meer, hierdoor wordt er al flink gestimuleerd om naar andere mogelijkheden te kijken. Zo zien we in veel huishoudens de inductieplaat terug, maar de elektrische haard maakt ook zijn debuut. En dat begrijpen wij maar al te goed, want wie wil nou niet zo’n sfeermaker in huis? Wat is een elektrische haard nu eigenlijk en waarom wil je er dit najaar zeker één aanschaffen? Je leest het in deze blog!

Elektrische haarden zijn duurzaam en efficiënt

Een elektrische haard is een duurzaam alternatief en is de laatste jaren steeds meer in trek. Het grootste voordeel is dat je geen rookkanaal hoeft te laten plaatsen. Een elektrische haard werkt namelijk gewoon met een stekker die je in het stopcontact stopt. Dit bespaart al enorm in de kosten. Hoeveel je bespaart in kosten verschilt wel per elektrische haard, zo verbruikt een haard zonder verwarmingsfunctie tussen de 10 en 60 watt. Het verbruik bij een haard met verwarmingsfunctie is tussen de 1000 en 2000 watt. Dit lijkt een aanzienlijk verschil maar de kosten hiervoor liggen tussen de €0,22 tot €0,39 per uur.  We kunnen dus wel stellen dat een elektrische haard een duurzame keuze is ten opzichte van een gashaard of openhaard. Een elektrische haard komt dus ten goede van je portemonnee en kan ook nog eens efficiënt gebruikt worden!

Vlammen die niet te onderscheiden zijn van echt vuur

Echt vuur is niet mogelijk bij elektrische haarden, maar er zijn diverse technieken waarmee echte vlammen worden nagemaakt. Een voorbeeld hiervan is fijne waternevel, dat wordt gebruikt voor opstijgende rook in combinatie met een houtset en ledlampen. De houtset lijkt hierdoor echt te branden, door de combinatie van de opstijgende waterdamp ontstaat er een zeer realistisch beeld. Een andere manier is het inzetten van gebogen spiegels die op onregelmatige wijze op een as zijn geplaatst. Door de as met spiegels te laten draaien en te verlichten ontstaan er vurige vlammen die continue in beweging zijn. Sommige sfeerhaarden bootsen zelfs het geluid van knapperend haardvuur na en de vlammen zijn te reguleren naar je persoonlijke voorkeuren.

Elektrische haarden met verwarmingsfunctie

In eerste instantie heeft een elektrische haard geen verwarmingsfunctie, maar deze bestaan wel. Een elektrische haard inzetten als hoofdverwarming is niet aan te raden vanwege het vermogen. Een elektrische haard kan wel makkelijk ingezet worden als bijverwarming in de woonkamer, slaapkamer of in de keuken. Een dekentje is overbodig, wanneer je even kunt opwarmen bij de kachel. Zijn de temperaturen in Nederland nog goed te doen? Dan kan je ervoor kiezen om enkel het vuur aan te zetten, zodat je kunt genieten van de flakkerende vlammen terwijl je in kosten bespaard.

 

Elektrische sfeerhaarden zijn steeds vaker favoriet. Benieuwd wat voor haard het beste bij jouw thuis past? Laat je inspireren door de verschillende haarden en kachels die wij aanbieden. 


Deel dit artikel

Sofie helpt u graag verder
Vragen? Bel 0341 418 807