Dit is waarom jij een haard moet hebben

15 november 2021 | Elevate

Haarden worden steeds populairder. Dit komt omdat het hebben van een haard steeds toegankelijker wordt. Bij sommige haarden is simpelweg een druk op de knop genoeg om het vuur aan te krijgen. Je hoeft namelijk geen hout te kopen als je een elektrische haard of een gaskachel hebt en je hoeft er niet meer naar om te kijken om het hout te laten branden. Daarbij worden kachels steeds veiliger en maakt het deel uit van een langdurige trend. Hier noemen wij vier redenen waarom jij een haard moet hebben!

1. Voor de gezelligheid

De eerste associatie die bij vele mensen naar boven komt als mensen aan haarden denken, is de sfeer die het met zich mee brengt. Een haard is gezellig en brengt veel ambiance in een huis. Het intieme gevoel komt niet alleen door de uitstraling van de kachel zelf, maar bijvoorbeeld ook de geur die vrij komt bij het stoken van hout. De geur doet veel mensen denken aan koude en donkere dagen, waar je snel warm wil worden en gauw naar binnen wil. Ook het geluid van het knisperende hout is deel van de knusheid. Er staan niet voor niks paar uur durende clips en films op YouTube en Netflix van haarden. Mensen zetten de clips op de televisie aan voor de gezelligheid die haarden met zich meebrengen.

2. Het dient als verwarming

Een haard brengt niet alleen warmte qua sfeer met zich mee, maar ook letterlijke warmte. Een elektrische kachel geeft bijna geen warmte, maar komt wel vaak met een verwarmingselement. Gaskachels geven wel veel warmte en zijn daardoor ook perfect als je warmte en gemak wil combineren. Tot slot zijn houtkachels ideaal voor echte stokers. Houtkachels kunnen een ruimte volledig verwarmen en zijn daardoor populair. Direct voor de kachel zitten of op een paar meter afstand staan, is allemaal heerlijk. Rode wangen krijgen van de warmte en lekker rozig worden, dat is wat een haard allemaal met jou doet!

3. Decoratief 

Een haard dient ook als decoratie Of het nu een houtkachel, een open haard, een elektrische kachel of een gaskachel is, het geeft een unieke look aan je woonkamer. Daarbij geeft het vuur een warme belichting, net als kaarsen. Een haard is een echte aandachtstrekker en het middelpunt van jouw woonkamer. Zelfs als de kachel of haard niet aanstaat, is het nog steeds een opvallend ontwerp in jouw kamer die zorgt voor een klassieke of industriële inrichting. 

Naast de decoratieve functie van de haard, biedt een houtkachel extra sfeer door de houtblokken die je mooi kunt opstapelen in een stellage, een gave standaard of stellage. Je houtopslag is kun je dus ook gebruiken om jouw tuin of woonkamer te decoreren.

4. Een haard werkt verbindend 

Tijdens een bezoek van vrienden of familie wordt de haard vaak het middelpunt, mensen gaan er automatisch omheen zitten. Iedereen wil genieten van een stukje warmte rondom de haard. Reken maar dat onze verre voorouders ook al om een kampvuur heen zaten of stonden in de tijd van de jagers en verzamelaars. Rondom de haard zitten is dus een oergevoel waar we ons zeer prettig bij voelen. Ook zonder bezoek, is een haard  knus om voor te zitten met een glas wijn of met een goed boek. Even ontsnappen aan de dagelijkse technologieën en volledig ontspannen. Of voer een goed gesprek met je partner terwijl het knapperende haardvuur dient als achtergrond muziek. Kortom, wie wil nou geen haard voor extra warmte, letterlijk en figuurlijk! 


Deel dit artikel

Sofie helpt u graag verder
Vragen? Bel 0341 418 807