Dit is waarom je jouw openhaard wilt vervangen voor een inzethaard!

9 september 2021 | Elevate

Veel huizen met een openhaard hebben al een prachtige schouw, een ideale plek om rondom de kachel te zitten. Aangezien de koudere dagen meer in het verschiet liggen wil je natuurlijk goed voorbereid zijn met de juiste kachel in huis. Een inzet houtkachel kan een goede vervanging zijn voor een bestaande openhaard of een huis met een schouw. Alle voordelen van zo’n inzethaard? Die lees je in deze blog!

Inzethaard plaatsen

Een inzethaard is een kachel die wordt geplaatst in een bestaande schouw of die als vervanging dient voor de openhaard. De kachel wordt er makkelijk ingeschoven en zorgt er zo voor dat je op een veiligere manier kunt stoken. De inzet houtkachel is een moderne variant van de openhaard. Bij een inzethaard heb je minder hout nodig en het is goedkoper dan een inbouwhaard. Er hoeft niks gesloopt te worden bij het plaatsen van een inzet houtkachel en ze bestaan er in diverse maten. Meer sfeer, meer warmte maar minder blokken hout en andere kosten bij een dit type kachel.

Voordeel in de kosten

Ook voor het kostenplaatje is een inzethaard voordeliger dan een openhaard. Tijd dus om winst te maken en de huidige openhaard te vervangen. Een authentieke openhaard heeft namelijk een rendement van ongeveer 15 tot 25 procent. Dit komt door het open systeem waardoor de warmte snel verplaatst naar de kamer of richting de schoorsteen. Doordat de warmte met dit systeem bij een stenen haard vaak niet kan worden vastgehouden kost het meer. Het rendement van een inzethaard is rond de 70 procent. Er zijn een aantal verschillen zoals het materiaal. Het staal zorgt ervoor dat de warmte beter wordt behouden en verspreid in de ruimte. Het belangrijkste verschil is dat een inzethaard gesloten is en de temperatuur in de brandkamer vele malen hoger wordt dan een openhaard.

Aanschouw een stijlvolle inzethaard

Hoe gezellig is een kachel met een schouw? Het is vaak een stijlvol plekje die vol staat met kaarsen of een paar mooie boeken. Een inzet houtkachel geeft veel warmte en net als bij een openhaard zorgen de flakkerende vlammen en het knetterende hout voor een knusse sfeer in huis. Een inzethaard is gemakkelijk te gebruiken en geeft weinig rommel. Je hebt minder blokken hout nodig voor de warmte en het laat minder as resten achter. Zo blijf je die gezellige sfeer behouden rondom de schouw!

Een duurzamere variant 

Een inzethaard is gesloten, waardoor er veel minder rook vrij komt. Dat betekent dus minder onderhoud. Naast dat het makkelijker stookt is een inzet houtkachel ook nog eens een verbetering voor het milieu en de omgeving. Door de dichte kachel kan je gerust een boodschap doen of eerder naar bed voordat het vuur gedoofd is. Ook handig wanneer tijd duurzaam is voor jou.

 

Nieuwsgierig naar hoe een inzethaard eruit ziet? Kijk eens rond en laat je inspireren door het verschillende aanbod inzet houtkachels of inzethaarden die wij aanbieden.

 


Deel dit artikel

Sofie helpt u graag verder
Vragen? Bel 0341 418 807