Wat voor haard past bij jou?

23 december 2021 | Elevate

Een open haard brengt een sfeer in een ruimte en kan een echte eyecatcher zijn in je huis. Tegenwoordig is er een ruime keus aan haarden, zoals gas- of houtkachels, ingebouwd of met een schouw, elektrische haarden en tuinhaarden. Maar hoe maak je nu een goede keus? Ga je voor gemak, of vind je regelmatig een blok op het vuur leggen niet erg? Wat voor haard is geschikt voor in jouw huis en voldoet aan al jouw wensen? Wij zetten hier kort op een rij wat kenmerkend is voor elke type haard.

Gaskachel 

Een gaskachel is ideaal als gemak hoog in het vaandel staat. Met een knop op de afstandsbediening of tegenwoordig soms zelfs in de app, zet je het vuur aan en uit. Een gashaard biedt veel warmte, aardgas is de brandstof. Je hebt geen haardhout nodig en er zijn veel verschillende modellen die geïmplementeerd kunnen worden in het huis. Een gaskachel komt dicht in de buurt van een houtkachel en de bijkomende sfeer.

Elektrische haard

Een elektrische haard is net als de gaskachel eenvoudig en gebruiksvriendelijk. Indien jouw huis geen mogelijkheid heeft om een afvoerkanaal te plaatsen, dan is een elektrische haard ideaal. Deze haard heeft geen afvoerkanaal nodig, omdat het brandt op stroom. Hierdoor is het dan ook een duurzame haard. Een elektrische haard geeft echter niet per definitie veel warmte. Wel is het mogelijk om een verwarmingselement toe te voegen aan de elektrische haard. Zo straalt de haard toch hitte en biedt het andere voordelen zoals: comfort en duurzaamheid. 

Houtkachel

Een houtkachel staat bekend als de klassieke haard. Dit soort haarden bestaan al decennia lang en past perfect bij iemand die het leuk vindt om een vuur te maken of stoken en iemand die het leuk vindt om een blok hout toe te voegen om de zoveel tijd. Beleef meer plezier tijdens het onderhouden van het vuur bij een gaskachel, dit is namelijk nodig in tegenstelling tot bij een elektrische haard en een gaskachel. Maar deze kachel prikkelt wel een extra zintuig en dat is de neus, want niet alleen de warmte en sfeer, maar ook de geur van het brandende huis geven een idyllisch gevoel.

Pelletkachel

Een pelletkachel wordt vaak verward met een houtkachel, maar bij een pelletkachel worden geperste houtkorrels – ook wel pellets – verbrand in plaats van hout. Deze haard geeft warmte en is zeer gezellig. De haard brengt een hoop gemakzucht met zich mee. Zo hoeft het reservoir van de pellets eens in de 24 branduren bij te vullen. Dat betekent dat als u de haard aanzet, dat u er geen verdere omkijken naar heeft. Deze haard zorgt voor een hoop warmte en gezelligheid. 

Is het al duidelijk welke haard bij jou past? Waarschijnlijk heb je nu in ieder geval een beter idee van de kenmerken per type kachel. Neem voor persoonlijk advies contact met ons op of laat je verder inspireren op de website!


Deel dit artikel

Sofie helpt u graag verder
Vragen? Bel 0341 418 807