Zo richt je je woonkamer met haard in

11 januari 2022 | Elevate

Het inrichten van een woonkamer kan heel ingewikkeld zijn. Passen de meubels wel bij elkaar, de kleuren en de diverse houtsoorten, heb je genoeg opbergruimte en is de indeling wel praktisch? In deze blog geven we vier tips voor het inrichten van een woonkamer met haard, want wat ons betreft bevat een stilistische woonkamer altijd een haard.

Kies een middelpunt in je woonkamer 

Vaak zijn er twee soorten middelpunten in een woonkamer, waar alle meubels omheen staan Dit zijn meestal de haard en tv; kies dus een van deze twee als middelpunt. Laat je je meubels wijzen naar de haard: een sfeermaker, een eyecatcher en gespreksonderwerp? Of vind je het fijn om de televisie als middelpunt te hebben, omdat je wellicht vaker gebruik maakt van de televisie? In de ideale situatie kun je een zitplek maken bij de haard en bij de televisie apart. Het is dus in ieder geval goed om een centraal punt te hebben in je woonkamer.

Maak een moodboard voor inspiratie

Een moodboard helpt met het visualiseren van een samenhangende stijl en zorgt voor inspiratie. Door een moodboard te maken, kun je de woonkamer een cohesieve inrichting geven. Maak gebruik van diverse stoffen en materialen en breng deze samen in je moodboard om te ontdekken of de meubels bij elkaar passen. Zo kun je snel jouw favoriete meubels die ook nog eens perfect bij elkaar staan.  

Decoreer je woonkamer met elementen van je haard

Er zijn verschillende manieren om je houtvoorraad tentoon te stellen. Zo kun je je hout opslaan in een nis in de muur, het geeft namelijk een leuk effect en ziet er chique uit. Een nis om hout in op te slaan kan variëren van klein tot groot. Het is bijvoorbeeld mogelijk om de nis over de gehele lengte van je muur te maken. Creëer de look van een houten wand door de nis door te trekken over de volledige lengte van een muur. Houd je van een landelijke inrichting? Hout draagt daar een steentje aan bij! Koop bijvoorbeeld een rek die je aan de muur kunt bevestigen om het hout erin te leggen. Scheelt ook weer een extra wandeling naar de schuur. Er zijn veel verschillende soorten producten om hout op te slaan, dus laat je inspireren! 

Comfortabele zitplekken voor de haard zijn onmisbaar

Thuiskomen betekent ook heerlijke zitplekken waar je kunt relaxen. Dit zijn de plekken waar je eet, converseert en ontspant. Je brengt veel tijd door op de zitplekken in een huis en is dus onmogelijk om weg te denken als je bezig bent met de inrichting van je huis. Een aantal aanraders voor zitplekken voor de haard zijn:

  • een loungestoel;
  • een zitzak; 
  • een leren kussen;
  • een vloerkleed;
  • een bank;
  • Fauteuil; 
  • Poef;
  • een loveseat.

Deze zitplekken zijn knus en sommige zijn zelfs te verschuiven. Zo kun je grotendeels van de opties bij de haard schuiven. Op die manier hoef je niet per se een permanente zitplek voor de haard te hebben om bij het vuur te kunnen zitten.

Dit waren slechts een aantal tips die goed van pas komen bij een woonkamer met haard. Het is dus aan te raden om van tevoren zorgvuldig na te denken over de inrichting van de woonkamer. Dat zorgt voor meer rust, zodat jij kunt genieten van het knapperende haardvuur!


Deel dit artikel

Sofie helpt u graag verder
Vragen? Bel 0341 418 807