Ontdek alles over de verschillende soorten houtkachels

15 oktober 2020 | Elevate

Denk je aan gezelligheid, dan denk je aan een houtkachel. Het knisperende vuur werkt rustgevend en geeft heerlijke warmte af. Met een houthaard kun je op een voordelige manier je huis verwarmen, want het enige dat je daarvoor nodig hebt is hout! Houtkachels zijn er tegenwoordig in verschillende soorten en maten. Dus welke moet je dan kiezen? Graag vertellen we je alles over de verschillende types houtkachels.

Vrijstaande houtkachels

Het woord vrijstaande houtkachels verklapt het al: kachels die vrij opgesteld staan in de ruimte. De geur en het geluid van een vrijstaande houtkachel zorgt voor een fijne sfeer in huis. Het voornaamste voordeel van dit type is de flexibele plaatsing. Je bepaalt geheel zelf waar hij komt te staan. In het midden van de woning of liever tegen dat ene hoekje in de muur? Als de vrijstaande kachel geplaatst is dient er alleen nog een rookkanaal aangelegd te worden. En het bijzondere aan dit rookkanaal is dat deze in de meeste gevallen boven wordt getrokken. Dit creëert een antieke sfeer van hout stoken!

Inbouwkachels en inzethaarden

Inzethaarden of inbouwkachels worden geplaatst in een ruimte die daarvoor geschikt is. De kachel wordt daar eenvoudig ingeschoven en zo kun je op een veilige manier stoken. In tegenstelling tot een ‘echte’ openhaard geeft een inbouwkachel meer warmte af en verbruikt hiervoor minder hout. Om deze reden worden inzetkachels door veel mensen geplaatst in hun bestaande openhaard. Het verschil tussen deze twee typen is dat er een schouw om een inbouwhaard wordt gemaakt, en een inzetkachel juist geplaatst wordt in een al bestaande situatie.

Hangende houtkachels

Dit type houtkachel is een echte eyecatcher in iedere woonkamer! Ook dit hangende type brengt enorm veel sfeer met zich mee. En wat dit model zo bijzonder maakt zijn de verschillende ruiten die het heeft. Zo kun je vanuit verschillende hoeken de vlammen bekijken en heb je altijd prachtig uitzicht op het vuur. Ook dit type kachel kan weer geplaatst worden op een plek naar wens. Een hangende kachel geeft het gevoel rond een kampvuur te zitten, omdat iedereen rondom deze verwarmingsbron plaats kan nemen. De warmte wordt bij deze haard niet rechtstreeks in de schouw gestuurd, maar moet eerst de buis door. Voor woningen met hoge plafonds is dit echt een pluspunt. Zo wordt uw ruimte extra verwarmd!

Bekijk ons assortiment, vraag meer informatie aan of kom langs in onze showroom.


Deel dit artikel

Sofie helpt u graag verder
Vragen? Bel 0341 418 807