Elektrische haard: geen rookkanaal, toch een kachel

15 maart 2022 | Elevate

De elektrische haard, ook wel elektrische sfeerhaard genoemd, wordt steeds populairder. Daar zijn verschillende redenen voor, maar een van de belangrijkste is wel dat veel (nieuwbouw)woningen niet beschikken over een rookkanaal. Het aanleggen daarvan is vaak complex en prijzig, waardoor hier meestal niet voor gekozen wordt. 

Het ontbreken van een rookafvoer maakt het plaatsen van een houtkachel natuurlijk onmogelijk, maar gelukkig is er een elektrisch alternatief. De hedendaagse elektrische haarden doen zelfs niet meer onder voor een houtkachel! Er is een ruime keuze aan designs en types, waardoor er voor elk interieur een passende elektrische haard te vinden is.

De voordelen van een elektrische haard

Naast dat je voor een elektrische haard geen rookkanaal nodig hebt, zijn er nog veel meer voordelen van ‘elektrisch vuur’ ten opzichte van een houtkachel.

Makkelijke installatie

Het lijkt bijna te mooi om waar te zijn, maar het is echt zo: een elektrische haard hoef je alleen maar in het (geaarde) stopcontact te steken en hij werkt. Uiteraard is het wel fraai om de haard van een stijlvolle ombouw te voorzien, zodat hij goed tot zijn recht komt in je interieur. Hiermee helpen wij je graag!

Veilig

Een elektrische haard is vanwege het ontbreken van echt vuur zeer veilig. Er kunnen geen ongelukken gebeuren met spelende kinderen of huisdieren in de buurt. Ook is het uitgesloten dat er gevaarlijke stoffen vrijkomen.

Weinig onderhoud

Een houtkachel moet regelmatig ontdaan worden van as en roetaanslag. En niet te vergeten de jaarlijkse schoorsteenveegbeurt! De elektrische haard daarentegen produceert geen afval en vraagt dus ook een stuk minder onderhoud. Ook je muren en plafonds blijven er fris uitzien, omdat er geen roet in de lucht komt.

Geen rook en geur

Houd je niet van de geur die een houtkachel verspreidt? Of krijg je last van je luchtwegen door de rook van het verbrande hout? Ook dan is de elektrische haard het perfecte alternatief. Deze is namelijk volledig rook- en geurloos.

Duurzaam en efficiënt

Aangezien de haard draait op elektriciteit, is er geen hout, gas of andere brandstof nodig om hem te laten branden. De haard is hierdoor relatief goedkoop in gebruik. Er komt ook geen fijnstof of CO2 vrij én er hoeven geen bomen gekapt te worden om je vuurtje te laten branden.

Tel bij al deze voordelen op dat het vuur van elektrische haarden tegenwoordig bijna niet van echt te onderscheiden is en je hebt je ideale haard gevonden! 

Een elektrische haard aangepast aan jouw wensen

Heb je eenmaal de keuze gemaakt voor een elektrische haard, dan kun je deze vervolgens precies zo samenstellen als je zelf wilt. Bij Van Manen en Visser zijn wij al meer dan 30 jaar gespecialiseerd in haarden. Wij staan voor hoge kwaliteit en service en maken met plezier een ontwerp, speciaal voor jouw woonruimte. De ultieme sfeer in huis creëren, dat is waar wij voor staan!

Model

Elektrische haarden zijn er in verschillende modellen. Er zijn grofweg drie hoofdtypen te onderscheiden: een driezijdige elektrische haard, een elektrische tunnelhaard en een elektrische inzethaard.

  • Bij de driezijdige haard heb je van zowel de voorkant als twee zijkanten zicht op het vuur. Dit transparante model geeft een ruimtelijk gevoel aan de kamer en biedt een optimale beleving van je haard.
  • Een elektrische tunnelhaard (ook wel elektrische haard met doorkijk genoemd) is de ideale haard om in het midden van een ruimte te plaatsen. Je kunt het inzetten als roomdivider, zodat je zelfs in twee verschillende ruimtes geniet van de vlammen en de warmte. 
  • De elektrische inzethaard kun je inbouwen in een nieuwe of bestaande schouw. Hiermee is het net of je een ‘ouderwetse’ open haard in je kamer hebt!

Verwarmingsfunctie

In tegenstelling tot een houtkachel, verwarmt een elektrische haard niet standaard. Dit is echter wel mogelijk door het toevoegen van een verwarmingselement. Als hoofdverwarming is dit meestal niet krachtig genoeg, maar de warmte van de haard is wel voldoende om gezellig naast te zitten met een boek of als bijverwarming in een zitruimte. Bijkomend voordeel is dat je telkens zelf kunt kiezen of je de haard met of zonder warmte aanzet.

Advies nodig over elektrische haarden?

Wij begrijpen als geen ander dat het kiezen uit tientallen elektrische haarden geen makkelijke opgave is. Welke haard staat mooi in het interieur, ga je voor een tunnelhaard of een ander model en wat is de beste plek om de haard te plaatsen? Met onze jarenlange ervaring weten wij precies welke haard jouw ruimte naar een hoger niveau tilt en hoe deze hier optimaal tot zijn recht komt. 

Kom langs in onze showroom of neem contact op voor advies aan huis en we zorgen samen voor een perfect eindresultaat!


Deel dit artikel

Sofie helpt u graag verder
Vragen? Bel 0341 418 807